masterin.se

2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Nyårsreflektioner

fredag 31 december 2010 kl 23:49
FYVERKERIBILD

Titta på mitt fyrverkeri som jag har programmerat i java!

Nu är det nyårsafton och alltså tid för eftertanke och sammanfattning av året. Just nu sitter jag i Dalsland och skriver.

Året började med att pojkvännen var borta. Jag tyckte att det var väldigt spännande att vara ensam hemma och passade på att städa, möblera om och experimentera i köket. Men jag råkade också ut för problem och olyckor, så som en revbensfraktur och att proppen gick många gånger.

Jag har arbetat mycket detta år: På KTH, på distanskurser och gymnasiet. Trots att alla tre arbeten har varit som lärare har det varit helt olika situationer med olika intryck och lärdomar.

Under sommaren skaffade jag och pojkvännen gymkort i närheten. Styrketräning har blivit ett nytt stort intresse för mig. År 2011 ska jag träna mer. (Det skulle jag förra året också, men jag fick en revbensfraktur som hindrade mig!)

Under höstterminen läste jag pedagogik på heltid. När jag valde att läsa pedagogik hade jag ingen aning om vad jag gav mig in på. Då tänkte jag att jag skulle koppla av med att göra något nytt och att det alltid är bra att bli mer pedagogisk... Nu ser jag världen med helt nya ögon.

Detta år har varit med om många olika intryck och lärt mig mycket. Framför allt har jag lärt mig att kunskap och lärdom inte bara är sådant som man läser i böcker, utan framför allt sådant man upplever, som jag gjort.

Nästa år då? Som sagt vill jag träna mer nästa år. Jag skulle vilja bli bättre på att göra chins bland annat. Jag hoppas även få vila mer nästa år. Jag vill ägna mer tid åt att fundera och koppla av. Det är ingen idé att lära sig saker om man inte har tid att reflektera. Bland annat vill jag skriva mer dagbok, ligga på spikmattan vara ute och sola. Jag skulle också vilja resa bort.

Jag vill att nästa år ska vara eftertankens och äventyrens år.

Ha det så bra alla! kram

Lucia

måndag 13 december 2010 kl 21:49
JULGRANSBILD

Titta vilken otroligt vacker julgran! Jag tog bilden för några dagar sedan. Idag, när jag promenerade och plötsligt lade märke till den rödglödgande solnedgången bakom de snöglittrande granarna, då tänkte jag att det är sådana stunder, när man blir bedövad av skönheten i livet som gör livet värt att leva. (Kameran var inte med idag, men föreställ er själva!)

Annars har det varit lite stressigt med pedagogiken och undervisningen. Min pojkvän tar sin licentiatexamen imorgon. Jag fick plötsligt lite panik över att han redan har kommit så långt jämför med vad jag har men jag sansade mig: Min väg är väl längre helt enkelt... Vart den nu leder... Jag bestämde mig i alla fall för att mitt liv inte går ut på att vara duktig, utan att livet går ut på att må bra och ha roligt. Det glömmer jag nämligen bort hela tiden och det är trist det!

Den sista veckan har jag roat mig en hel del på mitt sätt alla fall. Jag har gjort massor av julgodis (men bara små satser) och jag har läst en bok.

Trevlig lucia på er!

Ett pedagogiskt perspektiv

söndag 7 november 2010 kl 16:49
BILD

Hejsan! Nu var det ett tag sedan. Den här terminen har jag alla fall ägnat åt att läsa pedagogik. Den största svårigheten med pedagogiken har varit att förstå vad pedagogik är för något. Det är lätt att tro att pedagogik handlar om undervisning men då blandar man ihop med didaktik. Pedagogik är vetenskapen om alla situationer där människors tankesätt förändras eller kan jämföras. Det betyder i praktiken att nästan alla områden kan betraktas ur ett pedagogiskt perspektiv. Det är det som är charmen med pedagogiken.

Jag jobbar också extra som vikarie i gymnasiematte. - "Vad kul, då får du användning för pedagogiken!", säger många. Men nja... Jag får snarare mest användning för mitt tålamod och min entusiasm. Men roligt, det är det... Roligt men jobbigt. Ovan är bilder på mina kursböcker i pedagogiken och matteböckerna de har i gymnasiekurserna.

Ha det så bra nu, puss!

Vid Sommarens Slut

tisdag 24 augusti 2010 kl 14:40
BILD

Hejsan, hejsan!

Nu går sommaren mot sitt slut. Jag har vikarierat som lärare i programmering och nätverksteknik på NTI-skolan. Det har varit roligt men ansträngande. Just nu är jag ledig men snart börjar terminen igen. Denna hösttermin ska jag läsa pedagogik.

Jag har skaffat en ny bärbar. Den är liten, på 14 tum men har helt fantastisk prestanda. Den är helt enkelt glädjen i livet. Med denna nya dator har jag spelat Star Craft II. I morse lyckades jag spela klart kampanjen. Nu känner jag mig ganska nöjd med mig själv (trots att jag inte lyckas slå pojkvännen i Star Craft).

Igår köpte jag en kokosnöt som jag delade helt själv. Det blev god kokosglass av den.

Nu får ni ha det så bra!

Sommarhälsningar

söndag 25 juli 2010

Hejsan igen!

Nu var det riktigt länge sidan jag skrev något här. Igår kom jag fram till att jag behöver ägna min tid åt att göra mer kreativa saker, som att blogga till exempel. Annars känns det som om man går igenom livet utan att åstadkomma något. Alltså ska jag försöka uppdatera regelbundet igen.

Nå, vad har hänt sedan sist då? Jo pojkvännen är tillbaka. Kvällen innan han kom satte jag upp ballonger och svenska flaggor i lägenheten. På morgonen anlände han någon timme innan väntat, så jag var mitt uppe i förberedelser av välkomstfrukosten när han kom. (Men jag brukar förstås aldrig vara riktigt redo när det kommer någon på besök.)

Så nu är vi två igen. Det känns bra att ha klarat av detta och det känns bra att inte behöva vara ensam. Men förstås, ibland saknar man känslan av att vara helt i fred också.

Vi har åstadkommit mycket: Vi har möblerat om igen (inte som det var innan jag möblerade om utan ny design som vi kom överens om tillsammans), vi har skaffat nya gardinstänger (sådana som sitter uppe bra så att det inte blir fler olyckor), vi har skaffat en ny teve (en platt-tv som tar mindre plats men har större och bättre bild), vi har skaffat gymkort på ett gym i närheten och så har jag gjort en adressändring så att jag bor här officiellt nu.

I sommar har jag även ett sommarjobb. Jag är stolt vikarie i distanskurser i programmering och nätverksteknik. Just nu har jag en veckas skön semester.

Ha en underbar sommar allihopa!

I väntan på den förmodligen fördummade följeslagaren

onsdag 4 maj 2010 kl 10:41
BILD

Hej kära vänner!

Bilden visar busshållplatsen Järva krog, där jag bytte buss på vägen hem. Det är alltid mäktigt att komma hem. Man lägger märke till luften, träden, byggnaderna och tycker att allt är speciellt och intressant. Man jämför allt med landet man varit i och kommer fram till att "Sweden IS fantastic" (som reklamen säger) men även att det andra landet (i detta fall USA) också är fantastiskt, på sitt sätt.

Jag har tyvärr inte skrivit på länge. Jag ska lägga upp lite om Chicago senare, så att ni i alla fall har lite tips på vad som är sevärt om ni själva ska åka dit.

Så, vad är anledningen till att jag inte har bloggat då? Jo, det är min pojkväns fel - indirekt i alla fall. Jag har nämligen skrivit så mycket brev till honom att jag varken har haft tid eller ork för att blogga. Här är mitt bästa tips till den som har en pojkvän som åker bort: Maila inte varje dag! Om vi berättar om våra ommöbleringar, ny inköp, utflykter, idéer, recept, projekt osv - vad ska han då bli överraskad av när han kommer hem? Nej, det hade varit bättre om han fick en rejäl chock när han kom hem så att han tänkte "Oj, vad jag har missat mycket! Undrar vad mer jag har missat? Vilken idiot jag är som missade allt det här!".

Som det nu är kommer han att komma hem och tänka: "Jaha ja... Det ser ut som i beskrivningen och som på bilderna hon skickade." - Som om han kom till ett hotell!

Nå, jag har ännu tid att komma på innovativa idéer. Han kommer under nästa vecka. Då får vi se om jag kan göra något åt hans nya amerikanska laster: I Amerika har han börjat äta mycket onyttigt, gå och lägga sig allt för sent och faktiskt blivit allmänt fördummad. Jag ska försöka hålla er uppdaterade.

Det är spännande nu!

Slö

onsdag 24 mars 2010 kl 21:19
BILD

Brödet blev bra igår. Det är jobbigt med oroliga personer. Växterna behöver vatten hela tiden. Jag är trött. Jag måste gå och tvätta någon dag. Snart åker jag till USA. Jag har rättat elevernas uppgifter idag.

ha det!

Promenad i solen

tisdag 16 mars 2010 kl 18:35

Idag gick jag på promenad i skogen mitt på dagen. Jag gick runt skidbacken och såg slalomåkarna svischa omkring. Jag satt en stund och solade mig på en bänk och tittade på när folk åkte. Det såg roligt ut. Jag promenerade länge men jag kom inte så långt utan gick mest runt. Mitt mål är att känna till alla stigar i området.

Bullarna blev degiga igår. Nu var det länge sedan brödet blev riktigt bra. Jag undrar vad som blir fel hela tiden men jag har mina teorier...

ha det!

Proppar, degar, sladdar

söndag 21 februari 2010 kl 20:32

Hej mina vänner! I veckan gick proppen. Jag blev arg på pojkvännen som inte har visat mig vilka proppar som hör till vilka uttag men det visade sig att Mr Smart aldrig har bytt propp! Själv är jag numera något av en propp-expert - i onsdags köpte jag tre paket med olika sorters proppar och bytte två. Idag bytte jag en propp igen.

Jag vill berätta om brödet som jag just bakade. Degen blev så underbar! Jag tror aldrig någonsin jag har knådat en så perfekt deg: varken för mycket eller för lite mjöl, ordentligt bearbetad, lockande kardemummadoft och ordentlig jäsning. Jag kunde inte låta bli att äta upp en del av degen. När jag la ut bröden på plåten tänkte jag på att jag nog aldrig har tillverkat en så perfekt deg förr och frågan är om jag någonsin gör det igen. Brödet jag bakade var sådant jag brukar baka fast med mer kruskakli, havre och russin. Jag ska faktiskt inte skriva upp receptet nu utan i stället vad jag tror är knepet: döda inte jästen, rör och knåda så mycket som möjligt och framför allt: hellre för lite än för mycket mjöl och till slut: låt jäsa ordentligt. Det tror jag är det hela men jag vet inte.

Jag skulle egentligen vilja lägga ut bilder men jag hittar inte sladden till kameran. Orkar inte leta mer nu. Jag hade viljat visa bilder på den perfekta degen och resultatet av denna. Jag hade gärna också visat bilder på träden som tar sig så bra under min omvårdnad. Och de små liven som jag själv har sått som just har börjat gro!

kramar!

Fraktur och en ny familjemedlem

torsdag 11 februari 2010 kl 20:30
BILD

Hejsan! Jag har köpt en ny dammsugare. Den heter Angel. Hon är av märket Electrolux, väger inte mycket, har extra lång räckvidd och är SÅ söt. Jag kallar henne Angel av flera skäl. Använd själva fantasin!

Jag har haft ont i sidan i över två veckor nu. Jag trodde förut att det var en sträckning. Men idag gick jag (äntligen) till City Akuten och de sa att det förmodligen är en fraktur på revbenet. Doktorn sa att det tar fem veckor att läka och att det inte är något att göra förutom att vänta och att inte överanstränga sig.

KRAMAR!

Uppladdade bilder

torsdag 4 februari 2010 kl 21:29
BILD

Nu har jag lagt upp lite bilder från festen och städningen!

För övrigt har jag mer att göra nu än förut eftersom jag bland annat är övningsledare i objektorienteringskursen på KTH. Det är riktigt roligt. Idag hade jag min andra övning och den lyckades riktigt bra. Eleverna är prioritet nummer ett nu!

Just nu steker jag pannkakor, för omväxlings skull helt vanliga! Recept från hemkunskapsboken. Ska ta med till lunch imorgon. (Hm... vad konstig konsistens de fick men de verkar goda ändå)

KRAMAR!

PS: Gardinproblemet löst! (Klarade det själv till och med!)

Hemmafruns stora bekymmer!

söndag 24 januari 2010 kl 21:40

Det har varit roligt att fylla år, bli gratulerad, äta tårta osv - tack alla som har gratulerat! Men för övrigt har det varit jobbiga dagar här i Edsberg för stackars Diana. Jag har ägnat mig åt storstädning och ommöblering. Att städa är roligt... Det jobbiga är att bära omkring på alla tunga grejer och framför allt att uthärda frustrationen över att allt tycks gå sönder eller krångla...

Hör här: Högtalarna strulade, tvätten färgade och krympte, gardinstången ramlade ner, en vas som jag fick till mina födelsedagsblommor ramlade ner i golvet och gick i kras, kontorslampan har ramlat ner och verkar inte gå att montera upp igen. Mest problem har jag med att hållaren till gardinstången har ramlat ner. Jag kommer behöva hjälp med den. "HA, ha", säger kanske ni, för "så går det när man flyttar hemifrån". Men tänk om det är så att Mr Smart åkte iväg för att han visste att allt höll på att falla sönder och visste att jag skulle reparera och fixa allt? Ni skulle bara veta vad som bodde bakom bokhyllan förresten!

Jag ska lägga ut bilder på mina prolem en annan dag. Men nu har jag faktiskt roligare saker att tänka på: fest imorgon! Jag har bjudit hit några snälla kompisar, det blir säkert toppen.

Titta vad vacker den är!

tisdag 19 januari 2010 kl 21:00
BILD

Jag fyller år den 23:e och fick idag min present i förskott - en micro! Den är söt va?

Idag lagade jag spenatpaj med lök och ädelost. Jag hittade på receptet som vanligt. Det blev lite snålt med pajdegen men jag lägger upp receptet ändå eftersom det blev så bra. (Jag använde inte micron till pajen utom att jag crispade löken i den)

I går testade jag att steka muffins i stekpannan. Så kallade amerikanska pannkakor innehåller ju socker och bakpulver, så tanken var inte så konstig som man skulle kunna tro. Dock lyckades jag inte eftersom den första av de två blev bränd och den andra mest blev klet. Men det lyckades nästan och det blev gott, så det kan ni testa om ni har tråkigt!

Pannkakor

14 januari 2010 kl 21:40

Hejsan! Jag börjar må bättre i förkylningen. Nu ska jag dela med mig av mina tankar om pannkakor

Pannkakor består av ägg, mjöl, vätska, fett och lite salt. Det är även det mina degar brukar bestå av när jag bakar bullar, fast då har jag även i jäst och socker (en karlsbaderdeg alltså). Men man kan också baka bröd utan ägg och utan socker och jäst. På stenåldern bakade man bröd på bara mjöl och vatten. Och pannkakor kan tillagas utan ägg - det gör veganerna. Så bröd och pannkakor är samma sak, utom att pannkakor steks i stekpanna och bröd gräddas i ugn. Men vänta - det finns bröd som gräddas i stekpanna också (naan-bröd och "stenåldersbröd"), och så finns det pannkaka som gräddas i ugnen (ugnspannkaka). Pannkakor och bröd är alltså samma sak.

Jag tycker att detta är ett fascinerande faktum. Jag upptäckte detnär jag för första gången av misstag råkade ta dubbla mängden mjöl i pannkakorna (det misstaget har jag gjort flera gånger, vet inte varför). Resultatet liknade mycket riktigt en rund brödbit lika mycket som en styv pannkaka.

Samtidigt är en omelett en sorts pannkaka med fyllnig och mer ägg och mindre mjöl. En råraka är en pannkaka med rotsaker. Scones är bröd med bakpulver i stället för jäst. Muffins är scones med mer socker och mer vätska. Kakor är muffins som inte flyter. Så allt hänger ihop.

Nu kommer jag till poängen: Man kan utnyttja kunskapen om att allt hänger ihop i köket. Man utnyttjar den genom att låta kunskapen ge en självförtroende. Självförtroende att lägga ost i pannkakorna och oliver i brödet. Självförtroende att baka muffins utan ägg och steka pannkakor utan ägg (som sagt, veganernas metod). Självförtroende att hitta på egna recept. Det kan aldrig bli katastrof om man tar för lite mjöl i brödet - det kan bara bli pannkaka!

Här är receptet på pannkakorna som jag gjorde idag. Jag är just nu trött på vanliga pannkakor, så jag gjorde morotspannkakor. Jag har extra mycket ägg i, för jag tror det är nyttigt med proteiner. Jag gjorde dem igår också men förbättrade receptet lite idag.

Sköt om er!

Dianas uppdrag

11 januari 2010 kl 17:32

I går åkte min pojkvän till Amerika. Mitt uppdrag är nu att bo ensam här och ta hand om lägenheten, mig själv, mina studier och pojkvännens post. Det ska bli väldigt spännande att se hur jag klarar detta (eller hur?). Jag ska försöka blogga regelbundet så ni kan läsa om hur det går.

Jag har också bestämt mig för att experimentera med vegetarisk kost. Anledningarna är främst att kött blir dåligt och äckligt snabbare än vegetariskt och att jag är nyfiken på det vegetariska köket. Jag började redan igår med att göra en curry-gryta av Quorn-filéer. Gott! Quorn-filé har jag inte ätit förut, det visade sig vara överraskande gott. (ps: Jag är inte vegetarian)

För övrigt är jag förkyld.

kramar

Vintersaga

11 januari 2010 kl 17:02
BILD

Bild från min promenad i skogen förra veckan. Jag tog en lång promenad helt ensam. Det var ganska mörkt trots att det bara var eftermiddag. Jag gick omkring och tänkte på hur orädd jag var. Men det blev mörkare och mörkare och jag gick och gick... Till slut började jag undra var jag var någonstans och om det fanns farliga djur i skogen. Jag började få panik när vägen hade delat sig flera gånger så att det kändes som en labyrint. Jag skulle just ringa min pojkvän och be om hjälp när jag fick syn på en skidåkare på väg åt mitt håll. Jag hejdade skidåkaren och sa att jag var vilse.

"Vart är du på väg?", frågade han "Vart som helst där det är civiliserat", svarade jag.

Han sa att det bara var att fortsätta samma väg jag gick 200 meter. Jag tackade.

"Vänta...", sa jag. "Tror du det finns farliga djur i skogen?" "Nej, det tror jag inte. Det skulle vara konstiga människor i så fall", svarade skidåkaren.

Jag gick hem och tänkte på att det åtminstone fanns en konstig typ i skogen den dagen: jag själv.

kramar

Nytt år

2 januari 2010 kl 20:04
BILD

Jag åkte tåg ensam för första gången på vägen hit. Jag satt och kände mig mer och mer som en stockholmare ju längre bort vi kom. Nu är jag fortfarande i Dalsland och det är väldigt mysigt här. Vi läser böcker, är ute i snön, värmer oss vid kakelugnen och spelar StarCraft med lillebror.

Varje nyår brukar jag ägna mig åt nyårsreflektioner. Då läser jag först mina gamla dagböcker och skriver en sammanfattning av året och smider lite planer. Nu ska jag blogga lite i stället.

I början på år 2009 sa min pianolärare till mig att det här året ska bli mitt bästa år hittills. Det kan faktiskt vara sant. Bland annat för att jag har fått chansen att växa upp. Men även för att året har varit ganska lyckat i största allmänhet.

Under året har jag lärt mig mycket, varit med om mycket och träffat många människor. Mest har jag varit med min pojkvän. Vi har klättrat, joggat och sett på film. Jag har varit volontärarbetare i programmerings-vm och varit på födelsedagskalas med mina vänner. Jag har vait labhandledare i javakursen. Jag har utforskat Edsberg.

Nästa år? Pojkvännen åker bort ett tag i början av året. Jag får chansen att se om jag kan klara mig själv. Det känns jobbigt men samtidigt spännande. Jag ska även fortsätta med att träna min självkänsla.

Ha ett trevligt år nu! kramar

2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

UppBILD